Vosí hnízda neboli včelí úly: Recept na nejoblíbenější nepečené cukroví

Připravte si klasické české vánoční cukroví - vosí hnízda. Náš jednoduchý recept, jehož historie sahá až do 19. století vám napoví, jak rychle připravit toto cukroví plněné lahodnou náplní a ozdobené cukrem.

Suroviny na úl

  • 150 g piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 - 70 g lískových ořechů
  • 60 g másla
  • 1 ks bílku z vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu

Suroviny na krém

  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 ks žloutku z vejce
  • 1 lžíce rumu

Další suroviny

  • piškoty na přiklopení domečků

 vceli-uly-cukrovi-zdobeni-cukrem

Příprava

Začneme s přípravou směsi na domečky neboli úly:

  1. Smícháme dohromady piškoty a lískové ořechy, které pomeleme na jemno. Ručně za pomoci hmoždíře, nebo použijeme kuchyňského robota.
  2. Do rozdrcené směsi přidáme: mléko, změklé máslo, cukr, kakao, bílek a rum. Vše důkladně prohněteme až nám vznikne vláčné a měkké těsto.
  3. Těsto necháme odležet na chladném místě (v lednici nebo venku) půl hodiny až hodinu. V další části receptu budeme dle postupu níže tvořit úl jako na obrázku.

 vceli-uly-cukrovi-priprava-formicka

Následně pokračujeme v přípravě krému:

  1. Změklé máslo smícháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a celou směs zředíme rumem, aby se nám s ní později dobře pracovalo při naplňování úlů.

  vceli-uly-cukrovi-plneni-smesi

Vytvoření úlů, chcete li vosích hnízd a jejich ozdobení:

  1. Nejjednodušším způsobem vytvoření úlu je použít rozevírací formičku na úly. Nejprve formu vysypte trochou cukru či mouky, aby se těsto nepřilepilo ke stěně.
  2. Do této formičky vtlačte malou kuličku připravené směsi tak, abyste formu naplnili z 1/2 až 3/4 podle toho, zda chcete aby úl obsahoval více či méně krému.
  3. Tenkým koncem vařečky vytlačte doprostřed úlu díru na krém a následně naplňte úl ve formičce připraveným krémem a přiklopte piškotem.
  4. Formičku rozevřete a vyjměte hotový úl. Takto připravený úl můžete posypat moučkovým cukrem či kapkou medu dle chuti.

 

Tip na závěr: Chuť vosích hnízd si můžeme zpříjemnit jemným vaječným koňakem či vaječným likérem.

vajecky-konak-vajecny-liker-vceli-uly-cukrovi

×

Splátková kalkulačka ESSOX