Vosí hnízda neboli včelí úly: Recept na nejoblíbenější nepečené cukroví

Připravte si klasické české vánoční cukroví – vosí hnízda. Náš jednoduchý recept, jehož historie sahá až do 19. století, vám napoví, jak rychle připravit toto cukroví plněné lahodnou náplní a ozdobené cukrem.

Suroviny na úl

  • 150 g piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 50–70 g lískových ořechů
  • 60 g másla
  • 1 bílek
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu

Suroviny na krém

  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu

Další suroviny

  • piškoty na přiklopení domečků

Vosí hnízda – tradiční české vánoční cukroví posypané cukrem

Příprava

1. Příprava směsi na těsto

  1. Smícháme dohromady piškoty a lískové ořechy, které pomeleme na jemno – ručně pomocí hmoždíře nebo v kuchyňském robotu.
  2. Do směsi přidáme mléko, změklé máslo, cukr, kakao, bílek a rum. Vše důkladně prohněteme, až vznikne vláčné a měkké těsto.
  3. Těsto necháme odležet na chladném místě (v lednici nebo venku) asi 30–60 minut.

Příprava těsta na vosí hnízda pomocí formičky

2. Příprava krému

  1. Změklé máslo smícháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a směs zředíme rumem, aby se s ní dobře pracovalo při plnění úlů.

Plnění vosích hnízd máslovým krémem

3. Tvarování úlů

  1. Nejjednodušším způsobem je použít rozevírací formičku. Vysypte ji trochou cukru či mouky, aby se těsto nepřilepilo.
  2. Vtlačte kuličku směsi do formičky – naplňte ji z poloviny až tří čtvrtin podle toho, kolik chcete krému.
  3. Tenkým koncem vařečky vytvořte otvor, naplňte krémem a přiklopte piškotem.
  4. Hotový úl vyjměte a dle chuti posypte moučkovým cukrem nebo pokapejte kapkou medu.

Tip na závěr

Chuť vosích hnízd si můžete zpříjemnit jemným vaječným koňakem či vaječným likérem. Ideální ke kávě v pohodlí domova – třeba na konferenčním stolku s vánoční výzdobou.

Vaječný likér a vosí hnízda podávané o Vánocích

Časté dotazy k vosím hnízdům (FAQ)

Pokud je uchováte v chladnu (např. v lednici), vydrží 7–10 dní. Pro lepší chuť je vhodné je připravit alespoň den předem.

Rum můžete nahradit lžičkou vanilkového extraktu nebo kapkou rumové esence – chuť zůstane podobná, ale bez alkoholu.

×

Splátková kalkulačka ESSOX